Ziua Mondială a Apei – 22 Martie

Apa este sursa noastră de viață … iar aceasta este amenințată.

Astăzi, 22 martie – Ziua Mondială a Apei amintește de importanța celei mai prețioase resurse din lume.

Secetele, inundațiile și poluarea apei exercită presiuni asupra aprovizionării cu apă la nivel mondial, totuși se estimează că cererea va crește cu 55% până în 2051.

Ziua Mondială a Apei atrage atenția asupra necesității de a găsi soluții care să răspundă acestei cereri, identificând în același timp modalități concrete de abordare a provocărilor cu care ne confruntăm.

Organizațiile de standardizare au elaborat peste 1 200 de standarde referitoare la apă, care oferă soluții practice pentru multe dintre aceste provocări, contribuind direct la Obiectivul nr. 6 al Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă: apă curată și salubritate pentru toți.

Reutilizarea apei, de exemplu, poate furniza resurse de apă esențiale acolo unde acestea sunt cele mai necesare. Cu 80% din apele uzate globale care revin în ecosistem fără a fi tratate sau reutilizate2), potențialul este enorm.

Pentru a rezolva problema, au fost elaborate o serie de standarde pentru o utilizare mai eficientă a apei, inclusiv două serii de standarde internaționale privind apele reziduale.

ISO 24516 oferă orientări pentru gestionarea rețelelor de apă uzată, în timp ce ISO 16075 sprijină utilizarea apei reziduale în proiectele de irigare.

Viitorul ISO 24528 va stabili liniile directoare pentru reducerea pierderilor de apă în sistemele de alimentare urbană.

Asociaţia de Standardizare din România marchează şi în acest an pe 22 martie, Ziua Internaţională a Apei. Tema aleasă la nivel internaţional pentru sărbătorirea acestui eveniment – Natura pentru apă – explorează modul în care putem folosi natura pentru a depăși provocările apei. Acest prilej s-a dovedit a fi o ocazie bună pentru a reaminti tuturor faptul că soluțiile bazate pe natură au potențialul de a rezolva multe din provocările noastre legate de apă. Trebuie să facem mult mai mult cu infrastructura „verde” și să o armonizăm cu infrastructura „gri” ori de câte ori este posibil.

Asociaţia de Standardizare din România vă pune la dispoziţie standardele adoptate până în prezent referitoare la calitatea apei, alimentarea cu apă, epurare, canalizare, precum şi următoarele colecţii de standarde:

• Apă potabilă, ediţia a V –a; • Apă uzată, canalizare, epurare, ediţia a IV-a; • Sisteme de canalizare din materiale plastice pentru ape uzate; • Sisteme de canalizare din materiale plastice pentru alimentare cu apă;

Pe noi ne găsiți aici: www.magazin.asro.ro
vanzari@asro.ro