Apa înseamnă viaţă. Dar, atunci când apa este nesigură şi, atunci când nu există condiţii sanitare adecvate, apa poate ucide. Pentru milioane de oameni acest lucru este o realitate de zi cu zi. Astăzi este Ziua Mondială a Apei – o ocazie de a accentua importanţa apei potabile pentru cei care nu au acces la ea.
663 de milioane de oameni nu au acces la apă în condiţii de siguranţă. Fără acest serviciu de bază, ei nu au altă alternativă decât aceea de a bea apă contaminată care i-ar putea ucide. Aproximativ 2,4 miliarde de oameni – unul din trei – nu au acces la o toaletă adecvată. Mulţi sunt obligaţi să meargă în aer liber, răspândind agenţi patogeni periculoşi. Vă puteţi imagina viaţa fără a bea apă care să îndeplinească minime condiţii de siguranţă?
In fiecare an, pe 22 martie, oameni din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Apei. La ISO, este o zi în care accentuăm modul în care standardele fac diferenţa pentru cei care nu au apa de care au nevoie. Fie că este vorba de miliarde de galoane de apă potabilă pierdute în fiecare zi din cauza ţevilor neetanşe, intoxicarea cu plumb a apei sau ape reziduale netratate, standardele ISO au o contribuţie practică în atenuarea unora dintre aceste probleme.
Tema din acest an „De ce apa reziduală?”, ne invită să ne gândim la modul în care standardele ISO contribuie la problematica apelor uzate în scopul dezvoltării durabile. Domeniile acoperite de standarde oferă cele mai bune practici privind tratarea şi utilizarea apei, furnizarea de servicii de apă şi utilizarea de irigaţii în agricultură, industria de prelucrare.
Tratarea şi reutilizarea apelor uzate în agricultură nu poate oferi doar o oază în deşert, ea poate stimula creşterea economică şi salvarea comunităţilor. Acum, cea mai recentă serie de standarde publicată – ISO 16075, elaborată de către comitetul tehnic ISO / TC 282, reutilizarea apei, oferă instrucţiuni pentru utilizarea apelor uzate tratate în proiectele de irigare. În plus, un nou acord internaţional (IWA 20), dezvoltat în colaborare cu Institutul de Standardizare din Israel, oferă informaţii destinate să promoveze utilizarea la nivel mondial a unei metode de irigare prin picurare durabilă. Acestea sunt doar câteva dintre modalităţile prin care standardele ISO vor continua să răspundă la provocările problematicii apei reziduale din lume.
Apa este fundamentală pentru viaţă. Este vital pentru dezvoltarea durabilă şi favorabilă incluziunii. Acesta este motivul pentru apa se află în atenţia noii Agende pentru dezvoltare durabilă 2030, evidenţiată în obiectivul 6 privind asigurarea disponibilităţii şi gestionarea durabilă a apei şi canalizării. Asigurarea accesului universal la apă potabilă în condiţii de siguranţă şi la preţuri accesibile, până în 2030 cere investiţii în infrastructură adecvată, furnizarea de instalaţii sanitare şi încurajarea condiţiilor de igiena la fiecare nivel. Să nu uităm de investiţia în standardele internaţionale ISO – la urma urmei, avem peste 500 de standarde pentru a face ca circuitul apei să funcţioneze mai bine pentru fiecare vieţuitoare de pe planetă.
Aflaţi mai multe despre importanţa standardelor ISO pentru apă accesând Broşura ISO aici
ASRO vă pune la dispoziţie standardele internaţionale şi europene adoptate la nivel naţional. Lista acestora o găsiţi aici:
Ele pot fi comandate din Magazinul asro.ro
Traducere Comunicat ISO