În fiecare an, pe data de 16 octombrie, Organizaţia Națiunilor Unite pentru Alimentație şi Agricultură (FAO) sărbătorește Ziua Mondială a Alimentației. Scopul acesteia este creșterea gradului de conștientizare a lumii asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial şi consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției şi a sărăciei.
La nivel mondial, peste 800 de milioane de oameni suferă de foame, dar în același timp avem un număr egal de persoane obeze. Cel puțin jumătate dintre copiii cu vârsta de sub 5 ani suferă de deficiențe de vitamine, iar obezitatea în rândul acestora atinge o cotă alarmantă.
În acest context, tema aleasă pentru acest an a Zilei Mondiale a Alimentației este Healthy Diets for a #ZeroHungerWorld (Diete sănătoase pentru o lume cu #FoameteZero).
Organizația Internațională de Standardizare (ISO) contribuie direct la Obiectivul 2 de Dezvoltare Durabilă a Organizației Națiunilor Unite, care are drept scop „eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare, și îmbunătățirea nutriției și promovarea unei agriculturi durabile” până în 2030.
ISO a publicat peste 1.600 de standarde pentru sectorul alimentar menite să îmbunătățească siguranța alimentară și tehnicile agricole care vor duce la o producție durabilă.
Standardul ISO 22000, adoptat de ASRO ca standard român – SR EN ISO 22000:2018, Sisteme de management al siguranței alimentelor. Cerințe pentru orice organizație din lanțul alimentar, ajută organizațiile implicate în lanțul alimentar să planifice, să implementeze, să opereze, să menţină şi să actualizeze un sistem de management care să furnizeze produse și servicii sigure pentru consumatori.
De asemenea, a fost publicată și o serie de standarde care vizează metodele de producție durabile și responsabile, precum SR ISO 26000, Linii directoare privind responsabilitatea socială.
În curs de elaborare se află specificația tehnică ISO/TS 26030 – o aplicație ISO 26000 în sectorul alimentar, care va juca, în mod similar, un rol semnificativ în contribuția la o nutriție mai bună la nivel mondial. Aceasta va încuraja toate organizațiile să funcționeze etic și durabil prin îndrumări precise cu privire la modul de integrare a responsabilității sociale în lanțul alimentar.
Un exemplu de standarde care se adresează unui sector specific este seria recent publicată ISO 34101,care oferă un set de orientări pentru producătorii de cacao.: îndrumări pentru practicile agricole solide din punctul de vedere al mediului, o mai bună trasabilitate a boabelor de cacao și condiții de muncă îmbunătățite pentru toți cei implicați în acest sector.
Dacă sunteți interesați de standardele din domeniul alimentar, vă rugăm să contactați departamentul de vânzări ASRO (vanzari@asro.ro).
Sursa foto: fao.org