ASRO urează mult succes RENAR cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitate și apreciază strânsele relații de colaborare dintre cele două organizații, părți importante ale infrastructurii calității din România.
Ziua Mondială a Acreditării 2018 se sărbătorește sub sloganul: Pentru o lume mai sigură
Acreditarea are un rol important pentru așteptările noastre privind îmbunătățirea securității în aproape toate aspectele vieții, de la locuri de muncă mai sigure, până la securitatea produselor de larg consum și a alimentelor.
Provocarea cu care se confruntă acum angajatorii, întreprinderile și guvernul este să se asigure că aceste așteptări devin realitate. Standardele contribuie la îndeplinirea acestei sarcini importante. Multe dintre acestea fac parte dintr-un cadru coerent de standarde internaționale pentru sisteme de management, aplicându-se diferitelor sectoare de la securitatea informației (ISO/IEC 27001) și siguranța alimentară (ISO 22000), până la sănătatea și securitatea în muncă (ISO 45001).
Standardele internaționale oferă un răspuns de încredere oricărei organizații care dorește să își îmbunătățească eficiența și securitatea proceselor sale. Pentru multe organizații, obținerea certificării este o modalitate de a arăta lumii că produsele și serviciile lor au la bază standarde puternice. Chiar dacă certificarea nu este obligatorie, multe dintre aceste organizații aleg să angajeze un expert independent pentru a verifica procedurile și procesele pe care le au.
Dar ce procese există pentru a vă asigura că experții independenți, într-adevăr sunt chiar așa? Aici intervine acreditarea, unde organismele de certificare sunt ele însele evaluate și aprobate pentru a furniza servicii de certificare. Organizațiile responsabile pentru coordonarea activităților de acreditare la scară globală sunt ILAC (Cooperarea Internațională pentru Acreditarea Laboratoarelor) și IAF (Forumul Internațional de Acreditare).
În România, organizația responsabilă pentru coordonarea activității de acreditare este RENAR (Asociația de Acreditare din România).
Pe data de 9 iunie 2018 se sărbătorește Ziua Mondială a Acreditării, o inițiativă globală, care are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța acreditării.
Tematica acestui an se concentrează asupra modului în care acreditarea oferă o lume mai sigură. Pe site-ul RENAR găsiți Declaraţia comună a Xiao Jianhua – Preşedinte IAF şi Merih Malmqvist Nilsson – Preşedinte ILAC.
Pentru informații suplimentare, consultați site-ul Zilei Mondiale de Acreditare, unde veți găsi informații suplimentare de la ILAC și LAF, precum și o broșură în care se arată cum încercările, inspecțiile și certificările acreditate sunt utilizate pentru a oferi o lume mai sigură.