Schimbările climatice cu care ne confruntăm în prezent produc din ce în ce mai multe incendii forestiere, ce pun în pericol întreg ecosistemul natural, dar și locuințele, orașele și oamenii.
Incendiile de locuință au crescut și ele – potrivit unei statistici IGSU, numai în România existând în anul 2019 în jur de 19 incendii pe zi. Iar pompierii sunt linia întâi în lupta împotriva acestor flăcări. Vedem de fiecare dată curajul lor și profesionalismul cu care intervin, vedem anii de muncă și antrenamentul din spatele acestei dedicări.
Și de multe ori, poate uităm să le mulțumim.
Ziua Internațională a Pompierilor reprezintă un prilej la nivel mondial de recunoaștere a sacrificiilor făcute de pompieri de-a lungul timpului pentru siguranța comunității și a mediului în care trăim: sunt comemorați pompierii care și-au dat viața pentru a ne proteja și, de asemenea, sunt onorați cei care se luptă în prezent cu focul pentru binele nostru.
Comunitatea de standardizare nu a neglijat acest domeniu, iar standardele menite să sprijine munca pompierilor se regăsesc în industrii variate, de la cea textilă și a echipamentelor de protecție, la cea a comunicațiilor și tehnologiilor inteligente.
Îmbrăcămintea de protecție pentru pompieri este extrem de importantă pentru protecția întregului corp, inclusiv capul, mâinile și picioarele. Standardele elaborate atât la nivel internațional, cât și la nivel european au scopul de a asigura producătorul, iar mai apoi purtătorul, că piesele sunt realizate din materiale care să îndeplinească cerințele minime de performanță, și anume să asigure protecție împotriva flăcării și căldurii radiante intense.
Dintre standardele specifice pe care le găsiți în magazinul nostru online, amintim SR ISO 11613 privind metodele de încercare și cerințele de performanță pentru îmbrăcămintea de protecție pentru pompierii implicați în activități suport asociate cu lupta împotriva incendiilor sau SR EN 15614 privind îmbrăcămintea purtată de aceștia în lupta contra focului în spații deschise.
Provocările cu care se confruntă pompierii în misiunile lor sunt diverse. Întotdeauna însă, în sprijinul lor vin echipamentele speciale care le asigură succesul în intervenții. În aceste condiții, stabilirea unor cerințe tehnice care să asigure un nivel înalt de siguranță, protecție a sănătății și mediului pentru ansamblul de echipamente necesar acestora este esențială, iar elaborarea sau reactualizarea standardelor pentru respectivele echipamente este necesară.
Standardele naționale pentru echipamentele folosite de pompieri sau pentru stingerea incendiilor, le puteți găsi aici.
Comunicațiile critice au jucat și încă joacă un rol fundamental în sprijinirea agențiilor de gestionare a situațiilor de urgență, iar comunicațiile radio au fost mediile de comunicare cele mai folosite. O parte importantă a activității de standardizare din ETSI (Institutul European de Standardizare în domeniul Telecomunicațiilor) abordează necesitatea comunicațiilor de urgență.
Citiți articolul Noua generație 112 privind conceptul de modernizare a infrastructurii serviciilor de telecomunicații speciale, pentru a înțelege care sunt acțiunile în această privință la nivel european.
Și nu în ultimul rând, trebuie amintit faptul că roboții și dronele pot ajunge mai ușor în locuri greu accesibile pentru oameni. Inteligența artificială și noile sisteme digitale dezvoltate la nivel internațional pot veni în sprijinul pompierilor pentru salvarea de vieți sau a mediului înconjurător.
Un exemplu în acest sens este sistemul LPWGSN – Noduri senzoriale wireless pentru sol de mică putere, utilizat în combinație cu dronele, care poate detecta incendiile în etapele inițiale și poate monitoriza evoluția în timp real, revoluționând tehnicile de stingere a incendiilor.
La fel, o companie din Regatul Unit a dezvoltat un program software VR care oferă instruire foarte realistă pentru serviciile de pompieri. Actualele sisteme de alarmă împotriva incendiilor sunt un alt exemplu de tehnologie care vine în sprijinul pompierilor, iar exemplele pot continua.
Standardele sunt extrem de importante în crearea acestor sisteme și tehnologii, asigurând coerența, un limbaj comun în domeniu, siguranța și permițând accesul acestora pe piață mult mai ușor.
Așadar, comunitatea de standardizare lucrează deopotrivă cu toate industriile de suport pentru sistemele de urgență și va continua să elaboreze standarde care să vină în sprijinul muncii acestora.
Locotenent pompier JJ Edmondson, fondatorul acestei zile, a precizat în anul 1999 că „Rolul unui pompier în societatea actuală, fie că se află în mediul urban sau rural, fie că este voluntar sau pompier de carieră, reprezintă sacrificiul, angajamentul și dedicarea. Luptăm împreună împotriva unui singur dușman, focul: indiferent din ce țară venim, ce uniform purtăm sau ce limbă vorbim”.
Astăzi, prin purtarea unei panglici în două culori, și anume albastru cu roșu, ce simbolizează elementele cu care lucrează pompierii – roșu pentru foc și albastru pentru apă, ne putem arăta recunoștința față de pompierii de pretutindeni. Aceste două culori sunt recunoscute la nivel internațional ca reprezentând serviciul de urgență.