Astăzi, ziua de 9 mai marchează cea de-a 70-a aniversare a Declarației Schuman care a pus în mișcare unitatea europeană.
Confruntându-ne însă cu o situație fără precedent, sărbătorirea acestui eveniment va fi marcat într-un mod cu totul inedit, și anume printr-o serie de evenimente online, atât la nivelul întregii comunități europene, cât și la nivelul fiecărui stat membru în parte.
Spre exemplu, la nivelul Europei, azi va avea loc o videoconferință prin care se va discuta și aborda o declarație cu privire la viitoarele acțiuni ale Europei după depășirea acestei pandemii care ne afectează atât de puternic. Declarația a fost intitulată 9 apeluri pentru 9 mai și face referire la o Europă:
- Care trebuie să aibă o structură de conducere mai puțin fragmentată;
- În care statele membre trebuie să își îndeplinească rolul în domenii de competență comune;
- Care, în spiritul Declarației Schuman, se bucură de o solidaritate de facto;
- Ce își măsoară succesul în sănătatea, securitatea, bunăstarea și libertățile cetățenilor săi, permițând libertatea de circulație;
- Care stabilește condițiile pentru un nou tip de economie de piață, bazată pe energie fără emisii de dioxid de carbon, oportunități egale, concurență loială, cu o reglementare adecvată pentru a proteja persoanele cele mai vulnerabile;
- Puternică și sănătoasă, care să se angajeze în investiții inteligente;
- Care vine în sprijinul IMM-urilor;
- Ce pune în aplicare o strategie industrială care să țină seama de vulnerabilitățile noastre și care să reducă orice expunere la lanțuri de aprovizionare internaționale nesigure în sectoare critice;
- Care să gestioneze eficient migrația.
Odată cu aderarea României la structurile UE, consolidarea profilului României în cadrul acestei comunități și sprijinirea acțiunilor Uniunii, au devenit prioritare. România a susținut și continuă să susțină, să promoveze interesele Europei, acest fapt evidențiindu-se cel mai recent prin rezultatele președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Apartenența la comunitatea europeană se poate observa și prin implicarea României, prin ASRO, în cadrul organizațiilor europene de standardizare CEN, CENELEC și ETSI. ASRO este membru cu drepturi depline în cadrul acestor organizații, participând activ la elaborarea standardelor europene, prin exprimarea punctului de vedere național în cadrul comitetelor tehnice naționale – care au fost și sunt create în oglindă cu cele europene. Standardelor elaborate prin consens la nivel european sunt adoptate obligatoriu și la nivel național, fiind utilizate în toate domeniilor de activitate din țară și sprijinind, printre altele, îmbunătățirea calității vieții, creșterea gradului de securitate și sănătate a omului, protecția mediului și facilitând circulația mărfurilor pe piața europeană.
Așadar, atât prin standardizare, cât și prin celelalte domenii de activitate, România a aderat la principiile UE și a înțeles, acum mai mult ca niciodată, alături de statele Uniunii Europene, că pentru a proteja viețile, sănătatea cetățenilor, dar și economia, trebuie să fie luate măsuri ferme și în mod unitar la nivelul întregii Europe pentru a putea depăși împreună pericolul care le amenință.
La mulți ani de Ziua Europei!!