Afacerile din domeniul economiei colaborative, în care s-au consacrat proiectele de tip start-up de renume, ca Uber în industria transporturilor sau Airbnb în turism, înregistrează cea mai rapidă creștere din economia mondială.
Dacă la început a existat un număr relativ mic de platforme, acum sunt literalmente mii de afaceri de tip start-up pe piața economiei colaborative.
În sprijinul acestora, ISO a înființat recent un comitet tehnic pentru ca acest nou model de afaceri să-și poată atinge potențialul maxim.
Economia colaborativă este un sistem socio-economic clădit pe conceptul folosirii în comun a resurselor fizice și umane. Ea cuprinde crearea, producerea, distribuția, comerțul și consumul de bunuri și servicii de către persoane și organizații.
Prin acest tip de afacere, consumatorii pot plăti mai puțin și pot obține noi forme de bunuri, servicii sau experiențe. Uneori însă, încrederea în companiile care le oferă poate fi pusă sub semnul întrebării.
Standardizarea poate oferi o soluție prin evidențierea avantajelor cu care vin proiectele de tip start-up. De asemenea, poate oferi modalități de lucru convenite la nivel internațional, care iau în considerare nevoile tuturor părților interesate.
În anul 2017, Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a reunit o parte dintre cei mai importanți experți mondiali din domeniu pentru a dezvolta o bază pentru standardele viitoare elaborând documentul „Principii directoare și cadru pentru economia colaborativă”.
În anul 2019 a fost creat comitetul tehnic dedicat, ISO/TC 324 – Economie colaborativă, responsabil cu elaborarea standardelor internaționale din domeniu.
Astfel, standardele pot evidenția aspectele pozitive ale economiei colaborative și pot, în același timp, contribui la reducerea riscurilor sau a problemelor. Unul dintre beneficiile cheie ale acestui nou model de afaceri pentru o organizație este utilizarea eficientă a resurselor neutilizate.
Un prim pas pentru ISO/TC 324 va fi să definească principiile și terminologia convenită la nivel internațional, iar ulterior, să elaboreze standarde pentru operarea și gestionarea platformelor de economie colaborativă.
Dacă sunteți interesați să vă implicați în acest comitet tehnic, vă rugăm să o contactați pe doamna Mădălina Simion, Manager Standardizare ASRO (madalina.simion@asro.ro).