Anul acesta, Ziua Mondială a Turismului, sărbătorită pe 27 septembrie, este dedicată „Turismului și locurilor de muncă: un viitor mai bun pentru toți” cu scopul de a sublinia rolul primordial al turismului ca generator de locuri de muncă. (la nivel global, una din zece slujbe este în turism), precum și contribuția sa la reducerea sărăciei și a inegalităților.
În ultimele decenii, sectorul turistic mondial a trecut și continuă să treacă printr-o revitalizare. Turismul este un domeniu cu un potențial foarte ridicat și aduce numeroase beneficii atât comunității gazdă și economiei țării, cât și turiștilor și vizitatorilor găzduiți: sunt create noi locuri de muncă, apare un interes sporit pentru patrimoniul cultural și pentru restaurarea acestuia, sunt descoperite culturi noi, iar voia bună și distracția, curiozitatea și uimirea vin la pachet cu bucuria și dorința de a revizita locuri ce au devenit dragi.
Turismul în România
Drumețiile prin natura sălbatică din inima Carpaților, portul costumelor tradiționale românești din Maramureș sau imortalizarea unui răsărit de soare înconjurat de stufărișul Deltei, se află printre cele mai îndrăgite activități turistice din România. Poveștile și legendele acestor locuri fascinează; la fel și contrastul dintre viața tihnită din satele autentice românești și vibrația marilor orașe ale țării.
În România, numărul turiștilor români și străini s-a ridicat în anul 2018 la 12,8 milioane, cu o creștere de 6,3% față de anul precedent. Resursele turistice ale României sunt numeroase și nu trebuie pierdut din vedere potențialul pe care acestea îl au în dezvoltarea economiei și a societății române.
Pentru ca turismul să ofere în continuare un impuls economic țării, sectorul trebuie dezvoltat într-un mod durabil, iar efectele negative asupra mediului (determinate de supraaglomerare, înmulțirea deșeurilor și de emisiile sporite de gaze cu efect de seră), trebuie diminuate.
Aceste probleme sunt imposibil de controlat momentan, însă cu sprijinul tuturor părților interesate, de la comunități și guverne la turiști și locuitori, există speranța ca în viitor, acestea să fie preîntâmpinate și echivalate cu un turism durabil și sănătos care să contribuie la bunăstarea cetățenilor țării. Același scop îl are și Agenda O.N.U. pentru dezvoltare durabilă, în sprijinul căreia vine standardizarea, și în cazul de față, standardele pentru turism și pentru managementul mediului.
La noi, turismul poate fi un motor al mișcării și o forță pentru dialog intercultural, incluziune socială și dezvoltare durabilă. Avem o mare biodiversitate cu numeroase specii unice și o treime din izvoarele naturale din Europa; avem un patrimoniul cultural religios aparte, tradiții, obiceiuri și valori spirituale unice și o arhitectură monumentală foarte bine conservată: toate acestea trebuie protejate, promovate și admirate; nu numai acum, ci și în viitor.
Astfel, prin respectarea mediului, a culturii și a comunității putem ajuta la crearea unui turism responsabil, iar pentru a reuși acest lucru trebuie să modernizăm infrastructura, serviciile de cazare și de transport în așa măsură încât să nu producem pagube mediului natural existent care oricum este afectat de industrializarea actuală și de factorii care încă nu oferă interes acesteia.
Standardizarea în turism
Standardele pentru turism au evoluat în instrumente care ajută organizațiile să se poziționeze mai bine pe piață, ajută la creșterea competitivității și contribuie la Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.
Ne bucurăm deja de o serie de standarde specifice care fac diferența în domeniu, precum recent apărutele SR ISO 17679 (privind centrele spa de relaxare), SR ISO 17680 (referitoare la talasoterapie), ISO 13009 (servicii de turism și servicii conexe) ISO 20611 (turismul de aventură) ori SR EN ISO 18513 (referitor la tipurile de cazare) sau cele privind managementul mediului, ca SR EN ISO 14000 și standardele conexe ale acestuia.
Totuși standardele din sectorul turistic trebuie să evolueze mai mult și să îmbunătățească instruirea în turism și calitatea serviciilor oferite.
Aceste obiective se află în atenția organizațiilor și a organismelor de standardizare din lume, în special în cea a comitetului tehnic internațional ISO/TC 228, Turism și servicii conexe, care a elaborat până în prezent 29 de standarde care definesc cele mai bune practici internaționale în domenii precum cazarea, birourile de informare turistică, managementul plajelor și serviciile de bază pentru porturile de agrement.
Realizările ISO/TC 228 au fost recompensate, în anul 2017, prin premiul „Lawrence D. Eicher” pentru excelență și performanțe superioare. Premiul este, de asemenea, o oportunitate de a face publică munca acestui comitet tehnic. ISO a dat publicității un videoclip promoțional despre importanța și beneficiile standardelor din turism pentru industria de profil pe care îl puteți vedea mai jos.
În România, se poate observa că pregătirea pentru prestarea de servicii în domeniul ospitalității este încă slab dezvoltată și necesită o atenție deosebită în următorii ani, în special agroturismul, unde cei mai mulți dintre cei care oferă servicii turistice se bazează mai mult pe intuiție și se mulează după preferințele turiștilor care le trec pragul casei.
Standardele în domeniul turistic trebuie să însemne asigurarea unui nivel de calitate garantat și siguranță în privința serviciilor și produselor turistice. Standardele în domeniul prestării serviciilor turistice trebuie să fie respectate cu rigurozitate deoarece turiștii trebuie asigurați că vor găsi în vacanța lor confort și siguranță, indiferent de locația, numărul de turiști sau perioada aleasă.
Cinci obiective turistice inedite ale României!
- Satul Săpânța, un ținut din Maramureș parcă încremenit în timp
Turismul rural este din ce în ce mai îndrăgit, iar printre cele mai fascinante locații căutate la noi, se regăsesc ținuturile maramureșene care atrag prin simplitatea și frumusețea locurilor, dar și prin căldura sufletelor și umorul localnicilor din acestea.
Săpânța, sat vizitat de turiștii veniți din întreaga lume, nu este cunoscut numai pentru Cimitirul Vesel din localitate, parte a patrimoniului UNESCO, ci și pentru vestimentația, festivalurile, tradițiile, pentru frumusețea văilor și a dealurilor dimprejur, a stilului gotic maramureșean de pe porțile și pereții bisericilor pictate, migălos sculptate.
Standarde care pot sprijini dezvoltarea durabilă a acestor zone:
SR EN ISO 18513:2009, Servicii turistice. Hoteluri și alte tipuri de cazare (ver. Eng.)
SR EN 13809:2009, Servicii turistice. Agenții de voiaj și tur operatori. Terminologie (ver. Eng.)
SR EN 15565:2008, Servicii turistice. Cerințe referitoare la programele de formare profesională și calificare a ghizilor turistici (ver. Eng.)
- Cascada Bigăr, o vărsare spectaculoasă de apă în Valea Minișului
Tăinuită în Munții Aninei, învăluită de legende și înconjurată de coline verzi, izvoare limpezi și peșteri răcoroase, Cascada Bigăr este considerată una dintre cele mai frumoase revărsări de ape naturale din lume. Revărsarea apei de izvor în râul Miniș de pe un prag stâncos acoperit cu mușchi sau țurțurii din iarnă ce transformă totul într-un palat de cleștar doar ca-n basme auzit, oferă privitorilor o imagine de nedescris în cuvinte, iar freamătul apei creează pentru câteva momente acea senzație unică de „contopire cu natura”. Acesta este locul care atrage ca un magnet turiști din toate colțurile lumii, locul care încântă privirea și auzul oricărui trecător.
Standarde care pot sprijini dezvoltarea durabilă:
SR EN ISO 14001:2015, Sisteme de management de mediu. Cerințe cu ghid de utilizare
- Plaja Corbu, paradisul sălbatic de la malul Mării Negre
Scoicile și cochiliile melcilor îmbogățesc nisipul fin al plajei, iar briza mării și sunetele pescărușilor ce zboară deasupra litoralului îți readuc bucuria din copilărie. Puțin explorată și deloc amenajată, plaja Corbu este ideală pentru cei care doresc să se refugieze departe de ochii lumii. Aparținând rezervației Deltei Dunării, plaja, scăldată în razele calde ale soarelui, este un loc boem de unde poți porni cu vaporul atât spre Deltă sau mare, cât și spre situri străvechi, ca Cetățile Histria și Enisala sau spre freamătul orașului Constanța aflat la jumătate de oră distanță.
Standarde care pot sprijini dezvoltarea durabilă a acestor zone:
SR ISO 17680:2019, Turism și servicii conexe. Talasoterapie. Cerințe referitoare la serviciu
ISO 13009:2015, Servicii de turism și servicii conexe. Cerințe și recomandări pentru desfășurarea activităților pe plajă
- Castelul Corvinilor, o întoarcere în Transilvania medievală
Peisaje impresionante cu pajiști înflorite și ape curgătoare ce murmură tradiții. O inimă de țară, un centru între Carpați văzut ca o cetățuie a cărei ziduri sunt copaci. Aceasta este Transilvania și regiunea asupra căreia și-au pus amprenta popoarele străvechi și unde peisajul cetăților, castelelor și bisericilor medievale din sud te poartă într-o cu totul altă lume, parcă scoasă din poveștile cu cavaleri, călugări și prințese.
Așa se prezintă și Castelul Corvinilor, construcție medievală ridicată pe-o stâncă la malul unui pârâu ce impresionează prin prezența sa și prin farmecul aparte datorat legendelor ce o împresoară, scârțâitului porților de lemn ce înfricoșează și a imensităților sălilor în care acum mai bine de cinci secole se țineau gale și petreceri domnești. O destinație foarte iubită de turiști și căutată de cei ce urmăresc pașii trecutului, Castelul Corvinilor este o locația ideală pentru a te refugia în istorie și, mai ales în timpul festivalurilor medievale, pentru a o trăi.
Standarde care pot sprijini dezvoltarea durabilă a acestei zone:
ISO 20121,Sisteme de management al sustenabilității evenimentelor. Cerințe și ghid de utilizare
SR EN ISO 18513:2009, Servicii turistice. Hoteluri și alte tipuri de cazare (ver. Eng.)
SR EN 13809:2009, Servicii turistice. Agenții de voiaj și tur operatori. Terminologie (ver. Eng.)
SR EN 15565:2008, Servicii turistice. Cerințe referitoare la programele de formare profesională și calificare a ghizilor turistici (ver. Eng.)
- Tinovul Mare, o oază de liniște în inima Sucevei
Cu o floră specifică, alcătuită în mare parte din mușchi, printre pini, ferigi și fructe de pădure, se regăsește rezervația naturală Tinovul Mare, Bucovina. Această locație, puțin cunoscută de turiștii din România, le oferă celor care doresc să petreacă câteva zile de relaxare în natură și să viziteze împrejurimile o imagine de natură plină de viață, tânără și foarte viu colorată. Tinovul este reprezentarea, de fapt, a unei mlaștini speciale, acoperită cu mușchi, iar podul de lemn ce traversează o mică parte din întreaga rezervație, te face să nu îți mai dorești să părăsești acest colț de natură.
Standardul SR EN ISO 14001:2015, Sisteme de management de mediu. Cerințe cu ghid de utilizare poate sprijini dezvoltarea durabilă a acestei rezervații.
Începând cu anul 1980, Ziua Mondială a Turismului este sărbătorită anual, de către Organizația Mondială a Turismului (UNWTO). Organizația este implicată activ în comitetele ISO care elaborează standarde pentru turism.