Trăim într-o eră digitală compusă din frânturi sonore și cuvinte cheie. O eră în care chiar și soluțiile tehnologice complexe sunt reduse la cinci sau încă și mai puține cuvinte. Drept urmare, astăzi asistăm la o creștere a numărului proiectelor de tip start-up care încearcă să amplifice așa numita senzație crypto. Unele dintre acestea folosesc această modalitate printr-un rebranding al companiei cu denumirea de ”blockchain” în numele lor.
În mod previzibil, utilizarea de cuvinte cheie cum ar fi „tehnologia blockchain” pentru a atrage investiții, nu va oferi decât câștiguri pe termen scurt. În mod ironic, aceste tipuri de acțiuni sunt responsabile pentru problemele de marcă ale acestei tehnologii. Acesta este unul dintre motivele pentru care multe persoane se tem de „tehnologia blockchain”. Între timp, tendințele emergente sugerează că registrul distribuit (distributed ledger) furnizează valoare și rezultate tangibile fără acte de înșelăciune.
Blockchain a ajuns pe prima pagină în diverse publicații aproape zilnic, alături de creșterea Bitcoin și a altor criptomonede. Cu toate acestea, registrele distribuite nu au avut parte de același nivel de popularitate.
Oamenii se gândesc adesea la faptul că aceste două tehnologii sunt la fel, însă acest lucru nu este adevărat. Una dintre cele mai importante diferențe de reținut este că tehnologia blockchain este doar un tip de registru distribuit. Deși blockchain este o listă de date (blocuri), registrele distribuite nu necesită un astfel de lanț.
Organismul Național de Standardizare din Italia (UNI) a propus la începutul lunii iulie formarea unui nou comitet tehnic comun CEN-CENELEC. Acesta va fi responsabil cu elaborarea și adoptarea standardelor pentru tehnologiile de tip Blockchain și registru distribuit, care acoperă următoarele aspecte: cadre și metodologii organizaționale, scheme de evaluare a proceselor și produselor, ghiduri privind tehnologiile blockchain și registru distribuit, tehnologii inteligente, obiecte, dispozitive de calcul distribuite și servicii de date.
Comitetul tehnic comun propus se va concentra pe cerințele europene specifice, în special în contextul legislativ și politic și va continua cu identificarea și adoptarea posibilă a standardelor deja disponibile sau în curs de dezvoltare la nivel internațional (în special comitetul tehnic ISO/TC 307).
Dacă sunteți interesați să vă implicați în acest comitet tehnic, vă rugăm să o contactați pe doamna Mădălina Simion, Manager Standardizare ASRO (madalina.simion@asro.ro).