În contextul începerii unui nou mandat al Parlamentului European și al Comisiei Europene, precum și al preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către Ungaria, organizațiile europene de standardizare CEN și CENELEC subliniază rolul esențial al standardizării în atingerea obiectivelor UE.
Standardizarea europeană a contribuit semnificativ la succesul Uniunii Europene în multe domenii, de la piața unică la eficiența energetică. CEN și CENELEC, împreună cu membrul lor ungar MSZT, sunt încântate să profite de această oportunitate pentru a arăta cum standardizarea poate ajuta la atingerea obiectivelor acestei noi faze a Uniunii Europene, inclusiv prioritățile Președinției ungare.
Un nou acord pentru competitivitatea europeană
Având în vedere că Europa rămâne în urmă față de competitorii săi globali în materie de productivitate și dezvoltare economică, Președinția ungară își propune să pună un nou acord pentru Competitivitatea Europeană în centrul agendei sale. Această inițiativă urmărește să sprijine piața internă, să stimuleze creșterea durabilă și să faciliteze tranziția către o economie verde și digitală.
Standardizarea europeană transformă piața unică într-o realitate și sporește competitivitatea industriei europene. Standardele asigură claritate și consecvență în comerțul cu bunuri și servicii pe întregul continent, oferind încredere atât companiilor, cât și consumatorilor atunci când efectuează tranzacții în diverse state membre.
Integrarea standardizării în activitățile de cercetare și inovare poate facilita acceptarea pe piață a produselor inovatoare, oferind companiilor europene un avantaj competitiv prin reducerea decalajului dintre cercetare și valorificarea inovațiilor. Acest proces sprijină, de asemenea, furnizarea inovațiilor necesare pentru ca Europa să realizeze tranziția verde și digitală.
Standardele europene creează, de asemenea, încredere în tehnologia europeană cu emisii nete zero și în tehnologia digitală emergentă, așa cum arată activitatea comitetelor tehnice precum CLC/TC 82 Sisteme de energie solară fotovoltaică, CEN/CLC/JTC 21 Inteligență Artificială și CEN/CLC/JTC 22 Tehnologii Cuantice.
Pentru a sprijini competitivitatea Uniunii Europene, este esențial să se valorifice puterea standardizării. În acest scop, CEN, CENELEC împreună cu membrii lor naționali așteaptă cu interes să colaboreze cu președinția ungară, instituțiile europene și toate părțile interesate relevante. În special, se vor concentra pe viitoarea revizuire a Regulamentului 1025, pentru a identifica soluții eficiente și a menține stabilitatea Sistemului European de Standardizare, unic în lume.
O politică de extindere consecventă și bazată pe merit
Președinția ungară își propune o politică de extindere care este „bazată pe merit, echilibrată și credibilă”: una dintre prioritățile sale cheie va fi extinderea cooperării cu Balcanii de Vest. CEN și CENELEC sprijină eforturile de extindere ale UE prin relația lor stabilită cu organismele de standardizare din țările candidate.
Un criteriu pentru aderarea la UE este integrarea completă în Sistemul European de Standardizare. Țările recunoscute ca fiind candidate pentru aderarea la UE pot deveni „afiliate” CEN și CENELEC. Acest lucru oferă o modalitate concretă pentru ca ele să demonstreze progresul realizat în armonizarea tehnică cu UE.
În special, în Balcanii de Vest, DPS (Direcția Generală de Standardizare – Albania), ISBIH (Institutul pentru Standardizare al Bosniei și Herțegovinei) și ISME (Institutul pentru Standardizare al Muntenegrului) sunt afiliate ale CEN și CENELEC, în timp ce ISRSM (Institutul de Standardizare al Republicii Macedonia de Nord) și ISS (Institutul de Standardizare al Serbiei) sunt deja membri cu drepturi depline ai CEN și CENELEC.
Modelarea viitorului politicii de coeziune
Președinția ungară intenționează, de asemenea, să prevină dezechilibrele între regiunile europene și să asigure prosperitate pentru toți. Printr-o dezbatere la nivel înalt, președinția va încuraja dezvoltarea unei abordări robuste a politicii de coeziune.
O Europă unită are nevoie de o piață unică, cu standarde armonizate pe întreg continentul. Odată ce un standard european este publicat, acesta devine aplicabil în toată piața unică, iar membrii naționali ai CEN și CENELEC se angajează să retragă standardele naționale care intră în conflict cu acesta. Această coerență garantează că, indiferent unde este comercializat un produs în Europa, calitatea și eficacitatea acestuia vor fi aceleași.
O politică agricolă a UE orientată către fermieri
În fața numeroaselor provocări ale agriculturii europene, inclusiv impactul schimbărilor climatice și necesitatea asigurării securității alimentare pe termen lung, președinția ungară își propune să promoveze soluții care să garanteze că politica agricolă europeană este „competitivă, rezistentă la crize și favorabilă fermierilor”.
CEN și CENELEC lucrează în mai multe domenii tehnice importante pentru a asigura sustenabilitatea și competitivitatea agriculturii. Un astfel de exemplu este Comitetul Tehnic CEN 144 Tractoare și mașini pentru agricultură și silvicultură: acesta elaborează standarde pentru mașinile agricole care sprijină siguranța fermierilor și ajută la controlul impacturilor de mediu ale funcționării acestora.
Un alt exemplu este CEN TC 327 Hrană pentru animale. Acest comitet tehnic se ocupă de elaborarea metodelor standard de eșantionare și analiză pentru hrana animalelor, contribuind astfel atât la bunăstarea animalelor, cât și la siguranța consumatorilor. Acestea sunt doar câteva dintre modalitățile prin care CEN și CENELEC contribuie la siguranța, eficiența și prosperitatea agriculturii europene.
Abordarea provocărilor demografice
Întrucât multe țări europene se confruntă cu îmbătrânirea populației, președinția ungară dorește să evidențieze provocările demografice și să discute acțiunile comune care pot fi luate la nivelul UE. Un astfel de aspect este nevoia tot mai mare de a avea infrastructura disponibilă pentru a asigura sănătatea și îngrijirea populației în vârstă.
CEN și CENELEC lucrează la multe subiecte care contribuie la bunăstarea tuturor celor din Europa, inclusiv a persoanelor în vârstă. De exemplu, CEN/TC 449 Calitatea îngrijirii pentru persoanele în vârstă” și CEN/TC 431 Lanțul de servicii pentru alarmele sociale au elaborat standarde care îmbunătățesc îngrijirea și siguranța persoanelor în vârstă, indiferent de locul în care locuiesc.
Alte lucrări tehnice care contribuie la eficiența asistenței medicale sunt realizate de către comitetul tehnic CEN/TC 251 Informatică medicală. Prin digitalizare, profesioniștii din domeniul medical pot asigura o îngrijire mai personalizată, optimizând în același timp utilizarea eficientă a resurselor spitalicești, un factor foarte important pe măsură ce cresc cererile asupra sistemelor de sănătate.
CEN și CENELEC așteaptă cu interes să coopereze cu președinția ungară pentru a arăta modul în care standardizarea poate contribui la rezultate pozitive în domeniile importante de politică care afectează Europa.