În România, peste 300.000 de persoane folosesc dispozitive pentru vaping sau pentru încălzit tutunul, iar procentul de fumători este de 30% din populaţie.
Nu recomandăm fumatul sub nicio formă, chiar dacă mai multe studii internaționale au arătat că noile tipuri de produse electronice cu tutun sau cu lichid cu nicotină au un potențial mai scazut de risc decât fumatul.
Într-un raport recent privind prevenirea și tratarea cancerului, adoptat cu majoritate de voturi, Parlamentul Uniunii Europene subliniază contribuția potențială a noilor produse alternative la fumat precum țigările electronice sau produsele care încălzesc tutunul în reducerea riscurilor asociate fumatului.
Industria vapingului din România trebuie să se conformeze prevederilor din Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE)și este aplicabilă în statele membre UE începând cu 20 mai 2016. Această directivă stabilește cerințe în materie de siguranță, calitate și notificare.
Înainte de a fi puse pe piață, dispozitivele pentru vapat sunt testate în laboratore specializate pentru a elimina risurile și de a fi cât mai sigure pentru utilizatori.
Acesta este și scopul noului standard adoptat de ASRO – SR EN ISO 20768 – Produse pentru vapat. Mașină de vapat pentru analize de rutină. Definiții și condiții standard. Standardul definește și specifică cerințele mașinilor utilizate în laboratoare pentru a aspira aer prin dispozitive în vederea generării de aerosoli pentru analize ulterioare.
Standardul face parte din patrimoniul comitetului tehnic național ASRO/CT 97 – Tutun şi produse din tutun, ţigarete electronice şi produse asociate lor.