Standard internațional revizuit pentru siguranța aparatelor de uz casnic

Piața aparatelor de uz casnic s-a transformat într-o industrie uriașă cu vânzări de peste 200 de miliarde de euro în anul 2019. Acest lucru nu este surprinzător, luând în considerare multitudinea de electrocasnice pe care le utilizăm zilnic.

De la aparate mari (frigidere, cuptoare electrice, congelatoare, mașini de spălat) la cele mai mici (espressoare de cafea, prăjitoare de pâine, uscătoare de păr), acestea fac parte integrantă din viața noastră de zi cu zi.

Principalele așteptări ale consumatorilor de la produsele electrocasnice sunt ca acestea să fie sigure și să funcționeze corespunzător. În acest sens, încă din anul 1970, Comisia Electrotehnică Internațională (IEC) a publicat seria de standarde IEC 60335 destinată siguranței aparatelor electrocasnice.

Standardele stabilesc cerințele de securitate și de protecție împotriva mai multor tipuri de pericole, cum ar fi cele electrice, mecanice, termice, de incendiu și radiații în condiții normale de utilizare.

Odată cu introducerea digitalizării în bunurile de larg consum, au apărut noi cerințe de siguranță care abordează securitatea cibernetică și gestionarea software-ului.

De aceea standardul IEC 60335-1 a fost revizuit pentru a include noile cerințe de securitate cibernetică și pentru a atenua efectele erorilor de transmisie prin intermediul comunicațiilor la distanță prin rețelele publice.

Pe lângă publicarea standardului, IEC pune la dispoziție și o versiune comentată a acestuia care identifică în mod clar diferențele dintre versiunea anterioară și cea nouă, oferind comentarii cu privire la principalele modificări.

IEC 60335-1 este unul dintre primele standarde IEC cu versiune comentată (CMV).

Standardul IEC 60335-1 poate fi comandat de la ASRO prin Departamentul Vânzări (vanzari@asro.ro).

Sursa foto: iec.ch