Fie că vorbim de fotografiile pe care le-am făcut în vacanță sau de selfie-urile pe care le facem la diverse ocazii, atunci când le salvăm în telefon sau în calculator vedem că toate aceste fișiere conțin extensia JPEG.
JPEG este acronimul organizației Joint Photographic Experts Group și este cea mai des utilizată metodă de compresie a imaginilor fotografice. Formatul a fost brevetat în anul 1992 și datorită acestuia putem partaja miliarde de imagini în fiecare zi.
Experții din spatele acestei tehnologii fac parte dintr-un grup de lucru comun realizat la nivel internațional și aparțin Organizației Internaționale de Standardizare (ISO), Comisiei Electrotehnice Internaționale (IEC) și Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU).
În acest an, munca acestora a fost răsplătită de către Academia Americană de Televiziune cu un prestigios premiu Engineering Emmy Award drept recunoștință pentru inovările realizate în domeniul tehnologiei de producție, care au un impact pozitiv asupra televiziunii.
Acest grup de experți este lider al inovării din industrie și reprezintă un bun exemplu al modului în care standardizarea poate duce la soluții și tehnologii inovatoare. „Este o adevărată plăcere să vedem munca experților noștri răsplătită în acest fel”, a declarat Secretarul General al ISO, Sergio Mujica.
Standardul ISO/IEC 10918, Tehnologia informației – Compresie digitală și codare a imaginilor statice în ton continuu, a fost elaborat pentru prima dată în 1992 și în prezent este format din șapte părți.
ASRO participă în cadrul acestui grup de lucru ca membru observator.
Dacă doriți să aflați mai multe despre această tehnologie, vizitați site-ul web JPEG.
Sursa foto: iso.org