În lumea de astăzi, unde tehnologia vehiculelor rutiere avansează într-un ritm accelerat, este important ca aceste noi și promițătoare dispozitive electronice să fie sigure. O serie de standarde internaționale pentru securitatea funcțională a sistemelor electrice și electronice din vehiculele rutiere tocmai a fost actualizată pentru a menține industria de automobile pe primul loc.
Autovehiculele au parcurs un drum lung de la motoarele cu combustie internă sau de la geamurile manuale existente cu un secol în urmă.
În zilele acestea totul se poate face prin atingerea unui buton sau printr-o comandă vocală simplă. Electronica se află în spatele unei game largi de funcționalități ale vehiculului, iar tehnologia continuă să evolueze.
Dar cu orice tehnologie puternică vine și un set de riscuri. Scopul seriei de standarde ISO 26262 este de a reduce aceste riscuri prin furnizarea de orientări și cerințe pentru securitatea funcțională a sistemelor electrice și electronice în cazul vehiculelor rutiere de astăzi.
Publicat în 12 părți individuale, standardul ISO 26262, Vehicule rutiere – Securitate funcțională, tocmai a fost actualizat pentru a ține pasul cu aceste tehnologii noi cu evoluție rapidă și pentru a fi relevant chiar pentru mai multe aplicații.
Dl. Susumu Akiyama, Președintele subcomitetului ISO care a elaborat standardele, a declarat că securitatea funcțională a sistemelor electrice și electronice ale vehiculelor rutiere este esențială pentru calitatea generală și securitatea produselor, precum și pentru reputația producătorului.
,,Prin urmare, seria de standarde ISO 26262 este un instrument util pentru industria automobilelor în ceea ce privește securitatea vehiculului și este destul de generică pentru a permite în continuare o anumită flexibilitate a inovării în dezvoltarea sa”, a spus acesta.
Modificările versiunilor nou revizuite includ adăugarea unor cerințe specifice importante pentru semiconductori, precum și cerințe noi pentru motociclete.
Caracteristicile privind securitatea funcțională formează o parte integrantă a dezvoltării fiecărui produs auto, de la specificație și proiectare până la implementarea, integrarea, verificarea, validarea și, în cele din urmă, introducerea pe piață. ISO 26262 definește securitatea funcțională pentru toate sistemele electrice și electronice privind securitatea automobilelor, acoperind întregul lor ciclu de viață, inclusiv dezvoltarea, producția, operarea, deservirea și dezafectarea.
Seria detaliază, de asemenea, o abordare bazată pe riscuri specifică industriei auto pentru determinarea claselor de risc, cunoscută sub numele de Niveluri de Integritate a Siguranței Auto (ASIL). ASIL se stabilesc prin efectuarea unei analize a riscurilor privind posibilele pericole pe baza a trei variabile: gravitatea, probabilitatea de expunere și controlabilitatea de către șofer.
Sursa: ISO
Acest standard internațional se poate achiziționa de la ASRO, Serviciul Vânzări: email: vanzari@asro.ro