Dezastrele naturale, incendiile, problemele în lanțul de aprovizionare, atacurile hackerilor sunt doar o parte dintre posibilele amenințări la care poate fi expusă o organizație.
Zicala „paza bună trece primejdia rea” este valabilă și în acest context, iar paza este planificarea riguroasă a continuității afacerilor și a măsurilor care trebuie luate în cazul unor dezastre.
Perturbarea bunului mers al afacerii este un adevărat coșmar pentru directorii de operațiuni, dar odată ce această situație este gestionată cu succes, pot apărea o serie de avantaje și oportunități. În cazul unor situații neprevăzute, planurile de continuitate a afacerii sunt esențiale pentru a putea readuce organizația la o funcționare normală.
Standardul internațional ISO 22301, Securitate societală. Sisteme de management al continuității activității. Cerințe, (adoptat de ASRO ca standard român în anul 2014 – SR EN ISO 22301) este primul standard care are ca scop implementarea și menținerea unui plan eficient de continuitate a afacerilor.
Odată implementat în cadrul unei organizației, standardul ajută managerii în luarea unor măsuri eficiente și a unei recuperări mai rapide în cazul unor potențiale dezastre, astfel încât impactul acestora asupra organizației, a angajaților sau liniei de producție fiind redus substanțial.
În luna octombrie, Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a publicat noua ediție a standardului ISO 22301, acesta fiind actualizat pentru a rămâne relevant și pentru a continua să satisfacă nevoile pieței. Standardul reunește cele mai bune practici existente la ora actuală pentru a sprijini organizațiile de orice fel să răspundă și să se recupereze în mod eficient în cazul calamităților.
O organizație rezistentă este cea care este capabilă să se adapteze la schimbări, care este conștientă de vulnerabilitățile sale și care are planuri pentru a răspunde în momentul în care lucrurile nu merg bine. Recuperarea rapidă după o întrerupere a afacerii necesită o înțelegere profundă a ceea ce este important pentru o organizație, planuri de răspuns ușor de urmărit și personal care să-și cunoască rolul lor în cazul unui incident.
SR EN ISO 22301 oferă siguranță nu numai organizației, ci și clienților, furnizorilor, autorităților de reglementare și altor părți interesate.
Îmbunătățirile cheie ale noii ediții includ o structură și o terminologie mai clară pentru a favoriza o mai bună înțelegere a ceea ce este necesar, dar și actualizări pentru a rămâne în conformitate cu toate celelalte standarde ale sistemului de management ISO.
ISO 22301 a fost elaborat în cadrul comitetului tehnic ISO / TC 292, Securitate și reziliență.
Acest standard poate fi achiziționat de la ASRO, Serviciul Vânzări – vanzari@asro.ro.
Sursa foto: iso.org