Bitcoin, Ethereum, XRP, Litecoin sunt monede virtuale (criptomonede) de care auzim tot mai des în ultima vreme pe toate canalele mass-media, dar și pe rețelele de socializare. Acestea sunt doar câteva dintre cele peste 2000 de criptomonede existente în prezent pe piață.
Dacă într-un articol anterior vă spuneam că ISO ar putea înființa un comitet tehnic care ar avea ca scop standardizarea fenotipului uman, iată că tehnologia blockchain, care stă în spatele criptomonedelor, are deja din anul 2016 un comitet tehnic (ISO/TC 307) care se ocupă de elaborarea unor standarde în domeniu.
Tehnologia blockchain promite că va revoluționa nu numai domeniul financiar, ci și alte domenii de activitate. Aceasta are potențialul de a schimba procesele tradiționale din diferite industrii prin caracterul descentralizat, gradul de securitate pe care criptografia îl oferă și caracterul ireversibil al tranzacțiilor.
ISO/TC 307 – Blockchain and distributed ledger technologies (Tehnologii de tip blockchain și registru distribuit) a fost creat pentru a răspunde nevoii crescute de standardizare din acest domeniu, prin îmbunătățirea securității și confidențialității și pentru a facilita folosirea acestei tehnologii la scară largă.
Standardizarea domeniului este relevantă, deoarece la nivel global sunt tot mai multe start-upuri care oferă o varietate de produse bazate pe aceste tehnologii.
Membrii ISO din 41 de state lucrează la elaborarea a 11 standarde care se preconizează că vor fi publicate în anul 2021. România participă la acest comitet tehnic prin ASRO, în calitate de membru observator.
Primul blockchain a fost creat în anul 2008 de către o persoană anonimă care s-a identificat cu numele de Satoshi Nakamoto, iar un an mai târziu a apărut moneda virtuală Bitcoin, care este cea mai cunoscută și folosită monedă digitală.
Sursa foto: verchmarco on Foter.com / CC BY