În perioada 15-17 mai are loc la Cluj-Napoca cea de-a 38-a ediție a conferinței „Știința modernă și energia”. Urmărind problemele globale legate de energie, de la modelele și măsurile pentru obținerea energiei la tehnologiile avansate privind transportul, distribuția și utilizarea energiei electrice și termice, conferința oferă cadrul de întâlnire al întregii comunități din domeniul energiei și din întregul lanț al producerii, stocării, distribuției și utilizării acesteia.
În acest an, ca parte integrată a conferinței anuale „Știința modernă și energia” se vor susține și alte conferințe după cum urmează: a 10-a ediție a „Conferinței internaționale despre producerea hidrogenului” și a 3-a ediție a „Conferinței internaționale despre cercetare, inovare și comerț, ICRIC-19”.
Hidrogenul în România este una dintre lucrările care vor fi prezentate în cadrul conferinței, la a cărei elaborare a contribuit un grup de cercetători, membri ai comitetului tehnic ASRO/CT 395, Hidrogen în sisteme de energie, și anume dl Gheorghe Badea, dl Ioan Mateescu, dl Ion Aschilean, dl Gabriel Ivan, dl Ovidiu Mateescu, dl Silviu Gherghe și dl Gabriel Constantin.
Studiul acestora face referire, în principiu, la modul în care deșeurile menajere afectează consistența hidrogenului pe teritoriul României, iar mai apoi, la rezultatele care sunt obținute în urma procesării deșeurilor biodegradabile cu ajutorul unor instalații de piroliză. Nu în ultimul rând, este prezentat și procesul de utilizare al hidrogenului în instalațiile energetice, în mediul casnic și industrial. Astfel, studiul membrilor comitetului tehnic ASRO/CT 395, reprezintă o cercetare importantă în domeniul energiei, care face referire la modul în care hidrogenul realizează legătura între noile surse de energie și consumatori.
ASRO/CT 395 are ca domeniu de activitate elaborarea standardelor pentru interfețele sistemelor de producere a hidrogenului din diverse surse de energie, siguranța în funcționare a echipamentelor de stocare și aspectele de securitate aferente infrastructurii pentru transportul și distribuția hidrogenului. De asemenea, programul de lucru al comitetului tehnic se extinde la elaborarea standardelor de terminologie, garanția originii, managementul operațional, educația și formarea profesională în acest domeniu.
Agenda evenimentul o puteți consulta aici, iar părțile interesate din domeniul energiei care doresc să participe la activitatea de standardizare națională, pot obține mai multe informații despre ASRO/CT 395, Hidrogen în sisteme de management, precum și despre alte comitete de interes accesând site-ul https://www.asro.ro/.