Obiectivul ambițios al proiectului He-FARM este de a revoluționa biosecuritatea în sectorul „Farm to Fork” (F2F), printr-o bună gestionare a tuturor canalelor pe care agenții patogeni le utilizează pentru a transmite boli, dar cu un accent deosebit pe transmiterea pe cale aeriană. Proiectul este construit pe baza unui set de tehnologii inovatoare complementare, preluate din domenii diferite ale științei și tehnologiei și prin dezvoltarea unor tehnologii și dispozitive revoluționare.
Proiectul He-FARM a fost lansat la sfârșitul anului trecut, are o durată de 3 ani și este coordonat de către Universitatea din Alcalá. He-FARM reunește 14 organizații partenere din 7 state membre ale UE și are un buget de 5 milioane de euro alocați de către Uniunea Europeană prin intermediul programului Horizon Europe.
He-FARM își propune să elaboreze și să valideze o metodologie prin care se va evalua starea biosecurității în cadrul fermelor de animale, precum și implementarea tehnologiilor noi, prevenind intrarea și transmiterea diferiților agenți patogeni în interiorul fermelor, în toate fazele lanțului de producție.
Mai precis, He-FARM va combina dezvoltarea și validarea tehnologiilor de diagnostic și analiză cu detectarea rapidă a virusurilor în aer care pot duce la îmbolnăvirea animalelor (de exemplu, virusul responsabil pentru boala PRRS în cazul porcinelor, cel pentru gripa aviară în producția de păsări), a prezenței bacteriilor pe suprafețele care intră în contact cu alimentele sau cu utilizarea tehnologiilor prietenoase cu mediul pentru eliminarea agenților patogeni, cum ar fi insecticidele cu toxicitate scăzută sau sistemele de decontaminare rapidă (bactericid și viricid).
Unul dintre rezultatele așteptate ale proiectului He-FARM este abordarea temei: „sisteme alimentare echitabile, sănătoase și prietenoase cu mediul, de la producția primară până la consum”. Rezultatele includ: sprijinirea strategiei „de la fermă la consumator” pentru o tranziție către sisteme de producție echitabile dedicate creșterii de animalele sănătoase și rezistente, inclusiv reducerea utilizării de substanțe antimicrobiene și asistarea factorilor de decizie politici și operatori economici în prevenirea și controlul bolilor infecțioase la animale, contribuind astfel la agricultura durabilă și la sănătatea publică..
He-FARM intenționează, așadar, să elaboreze și să valideze o metodologie – bazată pe teste științifice, teste de laborator și mediu operațional – pentru a evalua și prezice starea biosecurității în ferme, crescând astfel maturitatea noilor tehnologii disruptive din sector. În acest sens, va fi dezvoltat un software/APP care să realizeze evaluări ad-hoc cu scopul de a fi propus ca bază pentru o viitoare soluție standardizată a sectorului.
Vor fi validate prototipurile a 9 tehnologii din domeniul biosiguranței, în special în fermele extinse și intensive de vaci, porci, pui, curcani, oi și melci, în abatoare și, în final, în camioanele de transport.
Alte 3 tehnologii de biosecuritate furnizate din afara consorțiului și selectate printr-un apel deschis vor avea posibilitatea de a fi testate în proiect.
Consorțiul He-FARM este format dintr-o echipă „multi-sector”, multidisciplinară și complementară, care include paisprezece parteneri, unsprezece ferme și un consiliu consultativ extern. Acesta va integra fermieri, transportatori și sectoare ale industriei alimentare, precum și practicieni și cercetători din diferite specialități din domeniile veterinar, inginerie, virologie și microbiologie, biochimie, siguranță și securitate, transport, fizică, optoelectronică, siguranță și evaluare a riscurilor, informatică, marketing, juriști, comunicare, educație și organizare și științe comportamentale.