Organismul național de standardizare, ASRO, în colaborare cu Comisia Europeană, prin DG GROW – Direcția Generală pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri și Academia de Studii Economice București, Facultatea de Business, a organizat pe data de 10 mai, Workshopul – Educație despre standardizare.
Importanța standardelor și a standardizării a crescut considerabil în ultimii ani, aducând numeroase beneficii societății actuale, de la facilitarea schimburilor comerciale și sprijinirea Pieței Unice, la încurajarea și dezvoltarea noilor tehnologii. Educația și conștientizarea importanței standardelor însă, nu a ținut pasul cu schimbările survenite în acești ani și a dus la apariția unui deficit atât la nivel național, cât și la nivel european în înțelegerea și diseminarea standardelor de către și prin mediile educaționale.
Preocuparea întregii comunități de standardizare și a Comisiei Europene se reflectă în atenția acordată generațiilor viitoare de ingineri, manageri și antreprenori în privința educației despre standardizare, care trebuie să fie asigurată în mod consecvent și eficient în mediile universitare. Obiectivul țintă a fost de a furniza cunoștințe despre standardizare în rândul profesorilor, astfel încât aceștia să își familiarizeze studenții cu activitatea de standardizare și cu beneficiile pe care aceasta o are asupra viitorului lor.
Evenimentul a inițiat un dialog între mediul academic din România, ASRO, ca platformă națională de elaborare și adoptare a standardelor, dar și cu cei care aduc experiența și bunele practici în standardizare și în includerea acesteia în programele educaționale.
Prin această acțiune se urmărește ca mediile universitare, dar și cele de afaceri să ofere studenților și angajaților o privire de ansamblu asupra sistemului de standardizare național și european, o structură clară privind etapele parcurse în elaborarea și publicarea unui standard.
Workshopul a avut loc pe data de 10 mai începând cu ora 09:00 în București, la sediul ASE, Clădirea Ion N. Angelescu, în sala Virgil Madgearu.
Invitații speciali ai acestei conferințe au fost dl Cyrill Dirscherl de la Comisia Europeană, dl Prof. Dr. Knut Blind, de la Universitatea Tehnică din Berlin și dl Ultan Mulligan, Director Inovare la ETSI. Aceștia au prezentat necesitatea și beneficiile implicării mediilor universitare în standardizare, obstacolele întâmpinate până în acest moment de aceștia și recomandările pe care le pot oferi profesorilor prin propriile lor experiențe.
Puteți consulta agenda evenimentului, împreună cu cele două rapoarte ale Comisiei Europene și informarea ETSI privind programul de educație despre standardizare în domeniul TIC.