CEN și CENELEC au lansat Declarația comună pentru următorul ciclu legislativ. În aceasta, cele două organizații europene de standardizare solicită instituțiilor europene să prioritizeze o piață unică funcțională, susținută de un Sistem European de Standardizare solid.
Noua strategie europeană în materie de standardizare, adoptată de către Comisia Europeană în februarie 2022, recunoaște capacitatea standardelor europene de a stimula inovația, de a asigura calitatea și siguranța produselor și de a îmbunătăți comerțul global. Sistemul European de Standardizare oferă cadrul necesar pentru a sprijini competitivitatea și autonomia strategică a Europei, facilitând diseminarea inovațiilor europene și aliniind standardele internaționale cu interesele și valorile europene.
Declarația CEN și CENELEC: o agendă de acțiune pentru viitor
Declarația CEN și CENELEC conturează o agendă de acțiune bazată pe capacitatea standardelor de a sprijini progresul, creșterea și dezvoltarea durabilă a Europei. Documentul identifică trei piloni esențiali pentru noul ciclu legislativ 2024-2029, respectiv:
- Reangajare – Consolidarea angajamentului față de standardizarea europeană;
- Transformare – Adaptarea și inovația continuă pentru a răspunde noilor provocări;
- Consolidare – Întărirea pieței unice prin standarde coerente și eficiente.
Beneficiile standardelor europene pentru consumatori și economie
Standardele europene ajută la asigurarea siguranței, calității, inovației și eficienței pentru consumatori pe întreg continentul, sprijinind în același timp creșterea economică și facilitând comerțul internațional. CEN și CENELEC fac apel la instituțiile europene să recunoască valoarea standardelor și să asigure faptul că cetățenii pot continua să beneficieze de avantajele oferite de standarde în următorul ciclu legislativ.
Standardele europene sunt esențiale pentru crearea unei piețe unice funcționale și pentru asigurarea competitivității și inovației în Europa. CEN și CENELEC, prin această Declarație, subliniază importanța angajamentului continuu față de standardizare și solicită sprijinul instituțiilor europene pentru a valorifica pe deplin potențialul standardelor.
Numai printr-o colaborare strânsă și un angajament ferm putem asigura un viitor prosper și durabil pentru Europa și cetățenii săi. În final, această Declarație comună reprezintă nu doar un apel la acțiune, ci și o foaie de parcurs foarte importantă pentru „construirea unei Europe mai puternice, mai competitive și mai reziliente în fața provocărilor globale ale următorului deceniu.”