Construcții mai bune cu noile standarde internaționale pentru BIM

La nivel mondial, industria construcțiilor se află în plină expansiune, aducând în prim plan proiectele globale de construcții și necesitatea unor instrumente eficiente, precum Building Information Modelling (BIM) pentru managementul informațiilor. Un nou set de standarde internaționale tocmai a fost publicat pentru a permite BIM să se dezvolte în cadrul proiectelor și dincolo de toate granițele, aducând beneficii întregii industrii în ansamblu.

Pe măsură ce comunitățile și economiile cresc, și nevoia de locuințe și infrastructură se mărește, estimându-se o creștere în industria globală a construcțiilor de până la 85% – sau 15,5 trilioane USD – până în 2030. Astfel, o creștere a activității din industria construcțiilor determină la rândul său o nevoie mai mare de aplicare a unor moduri mai eficiente de lucru, motiv pentru care abordarea bazată pe proiectarea 3D a BIM în realizarea proiectelor de construcții câștigă tot mai mult teren la nivel mondial.

BIM oferă arhitecților, inginerilor și profesioniștilor din domeniul construcțiilor capacitatea de a planifica, a proiecta și a gestiona mai eficient proiectele de construcție. BIM devine din ce în ce mai popular, creând astfel necesitatea unui cadru internațional care să permită industriei să colaboreze în cadrul proiectelor dincolo de granițele naționale.

Pentru a implementa acest lucru, au fost publicate primele două părți ale standardului ISO 19650, Organizarea și digitizarea informațiilor despre clădiri și lucrări de inginerie civilă, inclusiv BIM – Managementul informațiilor utilizând BIM, oferind un cadru pentru managementul informațiilor în scopul colaborării cu BIM.

Jøns Sjøgren, președintele subcomitetului tehnic ISO care a elaborat standardele, a menționat că prin aplicarea acestui standard se va permite o utilizare mai largă a BIM și, prin urmare, o dezvoltare a proiectelor de construcții și infrastructură mai eficiente.

„Standardul ISO 19650 a fost elaborat pe baza standardului britanic consacrat BS 1192 și a specificației disponibilă public PAS 1192-2, documente care au arătat deja că pot ajuta utilizatorii să economisească până la 22% din costurile de construcție”, a spus el.

„Elaborând aceste standarde la nivel internațional nu înseamnă doar o colaborare mai eficientă în proiecte globale, ci permite proiectanților și contractorilor care lucrează pentru toate tipurile de lucrări de construcții să aibă un management mai clar și mai eficient al informațiilor”.

Standardele viitoare ale seriei includ Partea 3, privitoare la gestionarea fazei operaționale a activelor și Partea 5, dedicată modelării informațiilor privind clădirile, a mediului construit digital și managementul inteligent al activelor.

ISO 19650-1 și ISO 19650-2 au fost elaborate de comitetul tehnic ISO ISO/TC 59, Clădiri și lucrări de inginerie civilă, subcomitetul SC 13, Organizarea și digitizarea informațiilor despre clădiri și lucrări de inginerie civilă, inclusiv BIM.

Aceste standarde pot fi achiziționate de la ASRO, Serviciul Vânzări: email: vanzari@asro.ro.

Sursa: ISO