Ministerul Economiei, în colaborare cu organismul național de standardizare, a organizat în data de 7 iunie 2019, la Palatul Parlamentului din București, Conferința Europeană la nivel înalt în domeniul Standardizării „Standards advance and deepen the Single Market”.
Evenimentul face parte din seria de acțiuni organizate în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, iar scopul acestuia a fost de a oferi noi perspective referitoare la ultimele evoluții tehnologice și la viitorul standardizării europene.
Conferința la nivel înalt a reunit legislatori, reprezentanți ai industriei (inclusiv IMM-uri), precum și alte părți interesate, și a abordat diverse subiecte de discuție, printre care s-au regăsit beneficiile standardizării pentru viitorul Pieței Unice, contribuția la digitalizarea economiei europene și modul de îmbunătățire a gradului de conștientizare a standardizării în rândul autorităților publice și în mediile universitare.
Prin vocea domnului Secretar de Stat Bogdan Constantin Andronic, domnul Niculae Bădălău, Ministrul Economiei, a subliniat în discursul domniei sale faptul că standardizarea este, fără îndoială, un element cheie pentru succesul Pieței Interne, și a evidențiat totodată necesitatea adaptării acesteia la evoluția rapidă determinată de schimbările tehnologice.
În cadrul acestei Conferințe a fost celebrată Inițiativa Comună în domeniul Standardizării, ce a fost semnată în urmă cu 3 ani, la Amsterdam, în cadrul Președinției olandeze a Consiliului Uniunii Europene. Doamna Elżbieta Bieńkowska, Comisar European pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri, a transmis celor prezenți un mesaj video în care a punctat cele mai importante reușite ale acestui parteneriat public – privat, subliniind astfel câteva aspecte: relația dintre autoritățile publice și standardizare, rolul acesteia în implementarea politicilor publice, creșterea impactului investițiilor publice prin achiziții eficiente, necesitatea de a avea experți calificați în standardizare care să răspundă cerințelor și provocărilor industriei și pieței.
Prima parte a Conferinței a avut tema „Perspective privind provocările și oportunitățile din cadrul Pieței Unice și standardizarea după anul 2020”care a oferit o imagine de ansamblu asupra aspectelor strategice, dar și noi informații despre inițiativele Comisiei privind Piața Unică și standardizarea.
Partea a doua a conferinței a avut ca temă „Globalizarea și noile tendințe – provocări și oportunități pentru Piața Unică și standardizare”. Sesiunea s-a concentrat pe ceea ce s-a învățat până în prezent din procesul de standardizare, din domeniile, acțiunile și locul său în asigurarea viitorului, pentru a permite Europei să-și consolideze forța motrice în standardizarea internațională care implică prezența Statelor Unite și a Chinei.
Tot în acest context, în zilele de 5 și 6 iunie, cu sprijinul Ministerului Economiei, organizațiile europene de standardizare, CEN și CENELEC, au organizat la București Adunarea Generală anuală, la care au participat peste 200 de delegați naționali din aproape 50 de țări.
Astfel, se poate spune că în această perioadă Bucureștiul a fost capitala europeană a standardizării, iar ASRO împreună cu Ministerul Economiei sunt onorate că au putut contribui la buna desfășurare a acestor evenimente.
ASRO – Organismul Național de Standardizare – este platforma națională pentru elaborarea și adoptarea standardelor europene și internaționale.
Ca parte a comunității globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC și ETSI, ASRO joacă un rol important în punerea la dispoziție a unei platforme ușor accesibile și necesare pentru o gamă cât mai largă de părți interesate în vederea participării acestora la activitatea de standardizare. Aceasta ajută la furnizarea soluțiilor eficiente pentru afaceri competitive, sprijinirea obiectivelor politicilor publice, sprijinirea certificării și supravegherii pieței și oferă un mecanism eficace de promovare a protecției consumatorului și a responsabilității sociale.
Contact media: Relații publice ASRO
E-mail: pr@asro.ro