Piața construcțiilor din România este una plină de provocări, influențată de factorii socio-economici de la nivel local, regional, dar și mondial.
În acest context, ASRO participă în perioada 6-7 noiembrie, la cea de a 9-a ediție a evenimentului ”ROBUILD 2019 CONFERENCES & EXHIBITION”, singurul eveniment anual dedicat tehnologiilor și utilajelor de construcții din România, care are loc la Hotel Caro din București.
Evenimentul are un format de două zile de conferințe, unde pe lângă vocea furnizorilor de top din domeniu și cea a factorilor de decizie din sectorul construcțiilor, se va face auzită și vocea standardizării prin dna Daniela Lulea, expert standardizare, responsabil de comitetul tehnic ASRO/CT 218, Mașini și utilaje în construcții, care va prezenta standardele din industria betonului si asfaltului.
Standardizarea are un rol important în acest domeniu, iar standardele pentru utilajele, mașinile și echipamentele utilizate în construcții sunt elaborate în cadrul comitetului tehnic ASRO/CT 218. Acest comitet tehnic este constituit în oglindă cu comitetele tehnice europene și internaționale de standardizare.
La cererea părților interesate, standardele elaborate de comitetele europene de standardizare sunt preluate ca standarde române și se regăsesc în patrimoniul ASRO/CT 218.
Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, ASRO a personalizat cinci colecții de standarde grupate pe tipuri de mașini, cu un discount de 15 %, astfel:
- Mașini pentru lucrări de construcții – conține 48 de standarde, dintre care 36 sunt standarde armonizate. Standardele tratează cerințe de securitate, performanță, metode de încercare și ergonomie pentru mașini de terasament, mașini de forat și mașini pentru executat tuneluri;
- Mașini pentru construcția si întreținerea drumurilor – conține 23 de standarde, dintre care 10 sunt standarde armonizate, aplicabile mașinilor de compactat, de stabilizat terenul, de reciclat, de frezat, pentru tratarea suprafețelor rutiere, măturătoarelor, echipamentelor de deszăpezire și de întreținere a zonei adiacente drumurilor. Standardele tratează cerințe de securitate și specifică măsuri pentru eliminarea sau reducerea riscurilor generate de pericole semnificative;
- Mașini pentru fabricarea si prelucrarea materialelor de construcții – conține 42 de standarde, dintre care 39 sunt armonizate, aplicabile mașinilor pentru fabricarea și prelucrarea produselor de construcții din beton și silicat de calciu, sticlei plane și sticlei cu goluri, pietrelor naturale, materialelor ceramice, mașinilor de tăiat zidărie, piatră și pardoseli, mașinilor pentru compactarea și netezirea betonului și mașinilor pentru transportat, pulverizat și punere în operă a betonului și mortarului. Standardele tratează cerințe de securitate și specifică măsuri pentru eliminarea sau reducerea riscurilor generate de pericole semnificative;
- Mașini și echipamente pentru viabilitate pe timp de iarnă – conține 12 standarde aplicabile plugurilor pentru deszăpezire, mașinilor pentru împrăștiat materiale de degivrare și antiderapante, sistemelor de informare meteorologică, materialelor de dejivrare, dar și mașinilor pentru întreținerea zăpezii pe pârtiile de schi. Standardele tratează cerințe de securitate;
- Echipamente pentru lucrări de construcții – conține 24 de standarde pentru popi, turnuri mobile de acces și de lucru, eșafodaje, sisteme de sprijinire a șanțurilor, schele și plase de securitate. Standardele tratează aspecte privind proiectarea, performanța și metodele de încercare referitoare la aceste echipamente.
Colecțiile pot fi achiziționate online, direct din magazinul ASRO sau printr-un e-mail la adresa vanzari@asro.ro.