Anchetă publică, prSR  13592 Cidru

Cidrul, băutura fermentată obținută din mere, are o istorie îndelungată și fascinantă, datând din perioadele antice. Originile sale pot fi urmărite încă din epoca romană, când romanii au descoperit băuturi fermentate din mere în teritoriile cucerite din Anglia, îmbunătățindu-le ulterior metodele de producție. De-a lungul Evului Mediu, cidrul a devenit popular în Europa, în special în zonele unde creșterea viței de vie era dificilă.

Proiectul de standard român prSR 13592, Cidru defineşte cidrul, cidrul de mere şi/sau de pere şi specifică cerinţe privind conţinutul şi calitatea cidrului. Standardul se află în anchetă publică în perioada 20.11-20.12 2023.

Ce s-a schimbat?

A fost adăugată o notă importantă la subcapitolul 4.2, referitoare la proveniența alcoolului din cidrul finit. Aceasta este în conformitate cu Directiva UE 2000/1151, care tratează utilizarea aromelor și impactul acestora asupra conținutului de alcool.

Clarificări Importante

Conform articolului 13a din directivă, alcoolul utilizat pentru diluarea sau dizolvarea substanțelor aromatizante, în doza strict necesară, nu va fi considerat un adaos de alcool în scopul producerii altor băuturi fermentate, atât timp cât tăria alcoolică nu crește cu mai mult de 1,2% volum. Această adăugare nu modifică semnificativ caracterul produsului original.

Vă invităm să participați!

Este important ca vocea dumneavoastră să se facă auzită în procesul de standardizare. Puteți solicita proiectul de standard de la ASRO (ancheta.publica@asro.ro) și să vă exprimați opiniile și sugestiile până în data de 20.12.2023.