Tehnologia medicală purtabilă se referă la dispozitivele pe care le poartă pacienții și care culeg și oferă date despre starea de sănătate a acestora. Datele sunt utilizate de medici, alți furnizori de servicii medicale, asiguratori și alte părți relevante. Printre exemple se pot aminti dispozitivele de urmărire a condiției fizice, cele de monitorizare a tensiunii arteriale, biosenzorii. În mod obișnuit, dispozitivele purtabile combină hardware-ul, software-ul și aplicațiile mobile, conectate la cloud, care colectează, transmit și analizează date referitoare la sănătatea unei persoane.
De la COVID-19, piața dispozitivelor purtabile inteligente pentru asistență medicală a cunoscut o creștere majoră. Potrivit companiei de consultanță Verified Market Research, dimensiunea pieței globale a dispozitivelor inteligente purtabile pentru sănătate a fost evaluată la 13,8 miliarde USD în 2020 și se preconizează că va ajunge la 37,4 miliarde USD până în 2028, cu o rată de creștere anuală de 13,1 % în perioada 2021-2028.
Prevalența bolilor cronice, cum ar fi diabetul și problemele cardiovasculare, determină o creștere a utilizării dispozitivelor de monitorizare continuă. Dispozitivele inteligente purtabile oferă posibilitatea de a îmbunătăți calitatea îngrijirii pacienților, reducând în același timp costul tratamentului. Dispozitivele purtabile permit medicilor să își monitorizeze pacienții de la distanță și, de asemenea, îi ajută pe pacienți să devină mai proactivi în ceea ce privește propria sănătate. Pacienții își pot colecta datele și le pot raporta în format digital, evitând, eventual, necesitatea unor întâlniri fizice. Dispozitivele purtabile pot face ca asistența medicală să fie mai accesibilă pentru toată lumea – în special în zonele în care medicii sunt puțini.
Tehnologia purtabilă ar putea, de asemenea, să înceapă să schimbe dinamica modelului actual de asistență medicală, în care medicii fac evaluări bazate pe o singură vizită și pe probleme punctuale, ceea ce oferă un istoric al pacientului prea fragmentat pentru a ajuta la luarea unor decizii medicale corespunzătoare. Dispozitivele purtabile pot genera fluxuri continue de date ca și cum pacientul ar fi într-un loc dedicat primirii de îngrijiri medicale.
Mulți analiști anticipează că, la un moment dat, medicii vor colecta date de la pacienți prin intermediul dispozitivelor purtabile și al senzorilor, ca parte a îngrijirii de rutină. Tehnologia, bazată pe algoritmi de inteligență artificială, poate analiza starea pacientului și îi poate permite clinicianului să elaboreze un plan de tratament precis, exact atunci când pacientul are nevoie.
Provocările viitoare și standardizarea
Una dintre problemele generate de utilizarea tehnologiei purtabile este că datele medicale culese și prelucrate prin intermediul tehnologiei informației pot fi piratate. Provocările din domeniul tehnologiei purtabile variază de la problemele de securitate a datelor și de încredere în acuratețea datelor, până la obstacolele produse de aplicarea legislației.
Standardele internaționale IEC pot contribui la depășirea unora dintre aceste provocări, asigurând că tehnologiile utilizate sunt sigure și funcționează conform standardelor de referință convenite. Mai multe comitete tehnice sunt implicate în elaborarea acestor publicații. IEC/TC 47 Semiconductor devices produce unele dintre standardele cheie referitoare la senzori, în timp ce unul dintre comitetele de sistem, IEC SyC AAL Active Assisted Living, publică standarde pentru a promova siguranța, securitatea, confidențialitatea și interoperabilitatea între furnizorii de servicii de asistență pentru autonomie activă (AAL). AAL poate fi definit ca un cadru creat de sistemele și echipamentele care ajută persoanele în vârstă sau persoanele cu dizabilități să trăiască independent la domiciliu.
De asemenea, IEC elaborează standarde de securitate cibernetică care contribuie la asigurarea securității cibernetice a dispozitivelor medicale și la protejarea siguranței pacienților. De exemplu, IEC TR 60601-4-5:2021 oferă îndrumări detaliate privind adaptarea lui IEC 62443 (SR EN IEC 6244 Securitatea sistemelor de automatizare și comandă industriale) la nevoile specifice din domeniul sănătății.
O altă serie importantă de standarde este IEC 80001 (SR EN IEC 80001-1:2021 Aplicarea managementului riscului pentru rețele de tehnologia informațiilor care includ dispozitive medicale), care oferă îndrumări privind gestionarea riscurilor legate de utilizarea dispozitivelor medicale în rețea. Aceste standarde definesc un proces de gestionare a riscurilor care acoperă întregul ciclu de viață al unui dispozitiv medical în rețea, de la proiectare și dezvoltare până la scoaterea din uz. Standardele se concentrează pe identificarea și atenuarea riscurilor potențiale asociate dispozitivelor medicale în rețea, inclusiv a amenințărilor la adresa securității cibernetice și a eșecurilor în comunicarea dintre dispozitive.
IEC 80001 este recomandat pentru organizațiile din domeniul sănătății și pentru producătorii de dispozitive medicale, care utilizează dispozitive medicale în rețea. De asemenea, poate ajuta organizațiile să îndeplinească cerințele de reglementare referitoare la siguranța și securitatea dispozitivelor medicale. Este unul dintre documentele cheie publicat de IEC/TC 62, care elaborează standarde pentru hardware, software și sisteme medicale.