Pandemia de COVID-19 a scos în evidență necesitatea adoptării rapide a unor reguli comune, la nivel global sau regional, privind folosirea acoperitorilor faciale de utilizat în colectivitate. În acest sens, pentru Europa, Comitetul European de Standardizare (CEN) a elaborat în timp record un acord al unui workshop (CWA – CEN Workshop Agreement) care specifică cerințele minime de performanță pentru acoperitorile faciale de utilizat în colectivitate, reutilizabile sau de unică utilizare, destinate publicului larg.
Astfel, în iunie 2020, a fost publicat CWA 17553:2020 Community face coverings – Guide to minimum requirements, methods of testing and use, adoptat și publicat de ASRO ca standard român, prin elaborarea versiunii în limba română, SR CWA 17553:2020 Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate. Ghid pentru cerințe minime, metode de încercare.
CWA-ul reprezintă un document de standardizare cu o durată de elaborare scurtă, realizat de specialiștii participanți la un workshop CEN și/sau CENELEC. Principalul avantaj al acestuia este că, datorită procesului de elaborare simplificat pe care îl are, poate fi publicat și diseminat foarte rapid și, prin urmare, poate ajuta la satisfacerea unor nevoi urgente.
Având ca bază CWA 17553:2020, comitetul tehnic european CEN/TC 248 Textile și produse textile a început la finalul anului 2020 munca de transformare a acestuia într-o specificație tehnică (TS) ce reprezintă un document la a cărei elaborare participă mai multe părți interesate și care asigură un nivel de consens mai ridicat și un impact mai profund în aplicare.
Rezultatul a apărut în luna noiembrie 2022, când a fost publicat CEN/TS 17553:2022 Textiles and textile products – Community face coverings – Minimum requirements, methods of testing and use(Acoperitoare facială de utilizat în colectivitate. Ghid pentru cerințe minime, metode de încercare și utilizare).
Cerințele descrise în specificația tehnică CEN/TS 17553:2022 sunt aplicabile pentru acoperitorile faciale de utilizat în colectivitate, fabricate din unul sau mai multe straturi de țesătură.
Este de reținut faptul că acoperitorile faciale nu intră în categoria Echipamentelor Individuale de Protecție (EIP) și nici în cea a dispozitivelor medicale, pentru care există deja standarde și reglementări specifice.
Acoperitorile faciale sunt destinate utilizării acolo unde sunt zone cu risc de transmitere în masă a unor infecții respiratorii sau viroze. Spre exemplu, ele sunt folosite în spații închise (magazine, birouri comune, școli, mijloace de transport etc.) și în exterior, acolo unde distanțarea fizică este practic imposibilă.
Noua specificație ajută producătorii și laboratoarele de încercări să se asigure că acoperitorile de unică folosință sau reutilizabile sunt sigure și potrivite scopului pentru care sunt folosite. De asemenea, CEN/TS 17553:2022 poate fi folosit și de către autoritățile de supraveghere a pieței, ca punct de referință pentru evaluarea siguranței acestor produse.
Acoperitorile faciale intră sub incidența Directivei generale privind siguranța produselor (2001/95/CE) care asigură siguranța produselor introduse pe piață în UE.
ASRO va adopta în scurt timp la nivel național CEN/TS 17553:2022. Documentul va intra în patrimoniul comitetului tehnic național ASRO/CT 103 Textile și va înlocui actualul SR CWA 17553:2020.