Deșertificarea reprezintă degradarea terenurilor în zonele aride, semiaride și uscate și este cauzată, în principal, de activitățile umane și de variațiile climatice.
Prin Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei se reamintește la nivel internațional faptul că stoparea sau încetinirea pe cât posibil a degradării terenurilor poate fi atinsă doar prin soluționarea problemelor, implicarea puternică a comunității și cooperarea la toate nivelurile.
Alimente. Hrană pentru animale. Fibră – legătura dintre consum și terenuri
Tema acestui an se concentrează pe schimbarea atitudinii publice față de principala cauză a deșertificării și degradării terenurilor: producția și consumul neîntrerupt.
Pe măsură ce populația globală crește, cererea de pământ pentru a furniza alimente pentru oameni, hrană pentru animale și fibre pentru industria textilă devine tot mai mare, iar sănătatea și productivitatea terenurilor arabile existente scade, fiind agravată de schimbările climatice.
Pentru a avea un teren productiv suficient în vedere satisfacerii cerințelor a zece miliarde de oameni până în 2050, stilul nostru de viață trebuie să se schimbe. Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei, sub sloganul Alimente. Hrană pentru animale. Fibră urmărește să educe oamenii cu privire la modul de reducere a impactului personal.
Comunitatea de standardizare internațională vine în sprijinul acestei inițiative cu o mulțime de standarde pentru protejarea mediului, combaterea deșertificării, calitatea solului și a apei etc. Totodată, înființarea noului comitet tehnic ISO în domeniul biodiversității vine în sprijinul tuturor organizațiilor, indiferent de tipul sau dimensiunea acestora, pentru a-și spori contribuția la dezvoltarea durabilă.
ISO 14055-1:2017, Managementul mediului. Linii directoare pentru stabilirea de bune practici pentru combaterea degradării și deșertificării terenurilor. Partea 1: Cadru de bune practici furnizează linii directoare care îşi propun să stabilească bune practici pentru a lupta contra degradării solurilor.
Protejarea solului aduce în atenția noastră și o serie de standarde privind protejarea și calitatea solului. SR EN ISO 25177:2020, Calitatea solului. Descrierea solului în teren oferă îndrumări privind descrierea solului în teren și contextul său de mediu, iar SR EN ISO 11274:2020 Calitatea solului. Determinarea caracteristicii de reținere a apei. Metode de laborator, specifică metodele de laborator pentru determinarea caracteristicii de reținere a apei din sol.
Și nu trebuie uitat – SR EN ISO 14001:2015, Sisteme de management de mediu. Cerințe cu ghid de utilizare, care specifică cerințele pentru un sistem de management de mediu util oricărei organizații pentru a-și crește performanța de mediu.
Toate acestea vin în sprijinul îndeplinirii obiectivului de dezvoltare durabilă O.N.U, ODD 15 pentru protejarea, restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea, repararea și degradării solului și stoparea pierderilor de biodiversitate.
Descoperiți aici mai multe informații privind inițiativele O.N.U. pentru Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei.
Pentru achiziționarea standardelor accesați magazinul nostru online sau luați legătura cu Departamentul Vânzări (vanzari@asro.ro).