1 iunie – Standarde pentru jucăriile copiilor

Jucăriile constituie bucuria copiilor. Dacă nu eşti însă atent, ele pot deveni periculoase. Luând cunoştinţă de riscurile pe care le prezintă unele jucării pentru anumite categorii de vârstă, părinţii pot evita ca odraslele lor să se rănească.

Obiectivul standardului ISO/TR 8124-8 este proiectarea jucăriilor în funcţie de vârsta copilului, care să garanteze o securitate maximă. Nu v-aţi lovit niciodată cu jucării în timpul copilăriei dumneavoastră ? Fie că v-aţi zgâriat la genunchi căzând de pe bicicletă sau v-aţi învineţit la un ochi din cauza unei piese care a ţâşnit dintr-o jucărie cu resort, nu sunteţi singurul. Acest tip de accident se întâmplă des. Potrivit unui studiu apărut în Statele Unite în revista americană Clinical Pediatrics, între 1990 şi 2011, peste 3 milioane de copii au fost internaţi la urgenţă în urma rănilor cauzate de jucării. În 2011, statisticile relevă că un copil se răneşte la fiecare 3 minute, marea lor majoritate a acestora nedepăşind vârsta de 6 ani. Care sunt deci aceste pericole pentru sănătate şi securitate, omniprezente pe rafturile magazinelor de jucării? Jucăriile cele mai periculoase sunt cele care sunt alcătuite din piese mici. Ele prezintă un risc pentru copiii sub trei ani. Aceste jucării, proiectate pentru copiii mai mari, pot provoca sufocarea celor mai mici, dacă aceştia din urmă le duc la gură.

Jucării potrivite vârstei copilului

Din păcate, nu toate jucăriile sunt sigure sau potrivite vârstei copilului. Rănirile survin atunci când o jucărie este incorect utilizată sau este folosită de un copil prea mic pentru tipul respectiv de jucărie. Acest lucru este cu atât mai tragic cu cât se ştie cât de mare este preocuparea de a proteja copiii.  Fabricanţii de jucării trebuie să fie conştienţi de faptul că, în funcţie de vârsta lor, capacităţile, interesul şi preferinţele copiilor, precum şi forţa lor fizică variază şi trebuie să se ţină seama de ea, oferindu-le jucării sigure şi adaptate fiecărei categorii de vârstă. Garanţiile şi standardele care furnizează linii directoare cu privire la potrivirea unor jucării la o anumită categorie de vârstă pot avea efecte pozitive considerabile asupra securităţii jucăriilor comercializate pe piaţă. Aceste garanţii pot contribui, de asemenea, la reducerea numărului de răniri provocate de jucării.

Clasificarea jucăriilor pe categorii de vârstă a constituit mult timp o sarcină subiectivă pentru fabricanţi, comercianţi, importatori şi laboratoarele de încercări. Existenţa standardelor naţionale şi regionale divergente nu a făcut decât să complice lucrurile, în lipsa unei surse unice de informaţii fiabile.  Fără standarde armonizate, marii fabricanţii de jucării, care dispun, cum este cazul uneori pentru anumite organe publice, de experţi însărcinaţi cu clasificarea pe categorii de vârstă, sunt avantajaţi faţă de micii fabricanţi de jucării. Totuşi, în ciuda acestor probleme, pentru diferite motive, determinarea vârstei este o etapă esenţială în distribuirea jucăriilor şi a produselor destinate copiilor.

În scopul armonizării cerinţelor mondiale de securitate în domeniul jucăriilor, ISO a publicat recent ISO/TR 8124-8, care furnizează linii directoare pentru determinarea vârstei minime la care copiii încep să se joace cu jucării, în funcţie de stadiile şi de capacităţile de dezvoltare ale copiilor. ISO/TR 8124-8, cea de-a opta parte a standardului ISO 8124 cu privire la securitatea jucăriilor, furnizează un răspuns complet la întrebările referitoare la clasificarea în funcţie de vârstă, ţinând seama de expertizele actuale în domeniul antropometriei, al dezvoltării şi al comportamentului. Celelalte şapte părţi ale standardului stabilesc cerinţe şi metode de încercare pentru diferite categorii de riscuri sau de jucării şi depind în principal de vârsta utilizatorului vizat. Aceste standarde au dobândit o importanţă sporită la nivel internaţional, în cadrul elaborării cerinţelor referitoare la jucării şi sunt adoptate integral de numeroase state sau sunt utilizate pentru elaborarea standardelor şi a reglementărilor naţionale.

Responsabilitatea părinţilor

Ce părinte nu a fost tentat să aleagă pentru un copil precoce de doi ani o jucărie destinată unor copii mai mari ? Părinţii nu se gândesc în acel moment că micile elemente, care prezintă un pericol de sufocare pentru un copil de doi ani, au constituit factorul determinant în indicarea vârstei recomandate, nu stadiul de dezvoltare cognitivă a copilului. De asemenea, trebuie să se ţină seama de dimensiunea pieselor dacă jucăria se sparge. Există milioane de jucării în lume şi în fiecare an sute de jucării noi sosesc pe rafturile magazinelor. Fabricanţii sunt, desigur, obligaţi să aplice etichete de indicare a categoriei de vârstă, dar părinţii sunt cei care trebuie să ţină seama de ele. De exemplu, când o etichetă stipulează: „Nu se indică copiilor sub trei ani”, aceasta nu înseamnă că fabricantul consideră că jucăria este prea complicată pentru un copil de 24 de luni, ci că o consideră prea mică sau cuprinde elemente mici, care prezintă pericol de sufocare. Alegând jucăria potrivită categoriei de vârstă şi protejând copilul întocmai ca o barieră, părinţii reduc riscurile de rănire la care ar putea fi expuşi copiii. La urma urmei, jucăriile sunt menite a-i bucura şi a-i distra pe copii, nu a-i supune  unui pericol sau unui risc. Să lucrăm în continuare colaborând pentru ca securitatea jucăriilor să devină reală pentru copii !

FIGURI ŞI SUBTITLURI

Nu toate jucăriile corespund categoriei de vârstă a copilului dumneavoastră

Să lucrăm în continuare colaborând pentru ca securitatea jucăriilor să devină reală pentru copii !

Traducere: Maria Bratu, din: ISO Focus, nr. 117 iulie-august 2016, revista Organizaţiei Internaţionale de Standardizare, fiind reprodus cu permisiunea Secretariatului Central al ISO www.iso.org).

Lista de standarde relevante pe care le puteţi achiziţiona din magazinul online:

SR EN 71-1:2015 – Securitatea jucăriilor. Partea 1: Proprietăţi mecanice şi fizice;
SR EN 71-2+A1:2014 – Securitatea jucăriilor. Partea 2: Inflamabilitate;
SR EN 71-3+A1:2015– Securitatea jucăriilor. Partea 3: Migrarea anumitor elemente;
SR EN 71-4:2013 – Securitatea jucăriilor. Partea 4: Truse pentru experienţe chimice şi activităţi conexe;
SR EN 71-5:2013– Securitatea jucăriilor. Partea 5: Jocuri chimice (seturi), altele decât truse pentru experienţe chimice;
SR EN 71-7:2014 – Securitatea jucăriilor. Partea 7: Vopsele pentru pictarea cu degetul. Cerinţe şi metode de încercare;
SR EN 71-8:2012 – Siguranţa jucăriilor. Partea 8: Jucării de activitate pentru uz casnic
SR EN 71-9+A1:2007 – Securitatea jucăriilor. Partea 9: Compuşi chimici organici. Cerinţe;
SR EN 71-10:2006 – Compuşi chimici organici. Preparare şi extracţie eşantioane;
SR EN 71-11:2006 – Securitatea jucăriilor. Partea 11: Compuşi chimici organici. Metode de analiză.
SR EN 71-13:2014 – Securitatea jucăriilor. Partea 13: Jocuri de masă olfactive, kituri cosmetice şi jocuri gustative